De grote Nederlandse sapproducent Refresco gebruikt sinds 1 januari van dit jaar helemaal geen dierlijke gelatine meer bij het produceren van appelsap.
Het bedrijf reageert daarmee tegenover Business Insider op een onderzoek van de Duitse afdeling van Foodwatch waaruit blijkt dat veel appelsappen en appelfrisdranken die in Duitsland worden verkocht resten van dode varkens en runderen bevatten.
Dat komt door het gebruik van dierlijke gelatine, een middel om appelsap helder te maken. Maar daar bestaan voldoende alternatieven voor. Refresco produceert onder meer Wicky, sappen voor de huismerken van supermarkten en ook appelsap onder de naam van A-merken.
Het bedrijf met hoofdkantoor in Rotterdam garandeert dat er er geen dierlijke resten in hun appelsap meer kan worden aangetroffen:
“In de loop van 2015 is Refresco eigenhandig overgegaan tot het uitsluiten van de aankoop van appelsapconcentraat waar dierlijke gelatine als hulpstof in is gebruikt. Hierdoor kunnen wij met ingang van 1 januari 2016 garanderen dat producten geproduceerd met appelsapconcentraat geen dierlijke gelatine bevatten.”
Het bedrijf wijst er nog wel op dat de duidelijke etikettering waar het Duitse Foodwatch voor pleit in Nederland niet wettelijk verplicht is:
"Nederlandse wetgeving schrijft niet voor dat melding gemaakt dient te worden van het gebruik van dierlijke gelatine in producten indien dit als hulpstof wordt gebruikt."
Moslims, joden en vegetariërs kunnen dus met een gerust hart varkensvrije appelsap kopen van Refresco. Alleen weet je als consument niet welke dat allemaal zijn, omdat Refresco geheimhoudt aan welke bedrijven het merkloze sappen en frisdranken levert die er vervolgens hun eigen logo op plakken.